Page content

9 Tips voor meer Evenwicht in je leven.

9 Tips voor meer Evenwicht in je leven.

Als Teamleider komt er dagelijks van alles op je af. Af en toe wordt je wellicht meegezogen met de waan van de dag, dat is normaal en ook niet erg, mits je niet het gevoel krijgt de grip te verliezen. Voorkom dat je in een neerwaarste spiraal terecht komt waarbij je voortdurend het gevoel hebt achter de feiten aan te rennen. 

Natuurlijk helpen Time Management tips hoe te prioriteren en plannen, maar één van de belangrijkste oplossingen zit in jezelf! Hoe goed ben jij in evenwicht? Hoe beter je in evenwicht bent hoe makkelijker het is om andere handvatten in te zetten, afstand te kunnen nemen, de zaken reëel in te schatten en even een tandje erbij als dat nodig is.

 In balans zijn en blijven heeft heel erg te maken met lange termijn focus en kwadrant II activiteiten (belangrijk en niet urgent). Vandaar dat deze er vaak bij inschieten op het moment dat we het gevoel hebben alleen maar brandjes te moeten blussen en teveel inhoudelijk bezig te moeten zijn.

Hierbij 9 tips om in evenwicht te blijven. Je hoeft ze niet allemaal toe te passen. Pak er een paar uit die je inspireren en je zal versteld staan van het resultaat.

1.       Bepaal je visie en doel.

Bepaal je visie en doel en kijk wat je nodig hebt om dat te bereiken.Helderheid over je doel geeft je focus en richting. Creëer voor jezelf een zo compleet mogelijk plaatje met zoveel mogelijk details. Dat waar je op focust en dat wat je aandacht geeft, groeit.

Kijk welke acties er nodig zijn je gewenste resultaat te bereiken en maak daar een plan voor.

 2.       Let op de woorden die je spreekt.

Woorden zijn krachtig en hebben invloed op je werkelijkheid.

Denk in mogelijkheden en oplossingen. Bekijk de positieve kant van een situatie.
Spreek positief en opbouwend over jezelf en anderen.
Spreek je dankbaarheid uit voor al de zegeningen in je leven.
Spreek je waardering uit voor alles wat jij creëert.
Sluit de dag af met tenminste 5 resultaten te benoemen waar je trots op bent

3.       Laat je positief beïnvloeden:

  • Omring je met mensen die een positieve invloed op je hebben.

Zoek de mensen op die je energie geven. Mensen die de focus hebben op wat er goed gaat in plaats van datgene wat niet werkt. Mensen die naar oplossingen zoeken in plaats van zich druk te maken over dingen waar ze toch geen invloed op hebben.

  •  Lees een inspirerend boek.

Biografieën van jouw rolmodellen kunnen heel inspirerend zijn, maar er zijn vele inspirerende boeken geschreven. Neem een moment voor jezelf en voed je met ervaringen en wijsheden van anderen.

  •  Luister naar mooie muziek of maak het zelf.

Muziek luisteren of zelf maken brengt je dicht bij je hart. Dicht bij je hart zijn brengt je in contact met je eigen inspiratiebron, je passie en dat wat je gelukkig maakt.

  •  Creëer een omgeving die je inspireert.

Zorg dat de omgeving waar je je veel bevindt, je huis bijvoorbeeld of  je werkplek, dat uitstraalt waar jij je prettig bij voelt. Je kan ook een aparte plek maken waar je je terug kan trekken op die momenten dat je inspiratie zoekt of even alleen wil zijn.

 4.       Neem tijd voor jezelf.

Het is belangrijk ook even de tijd voor jezelf te hebben om tot rust te komen. Maak hier echt ‘quality time’ van waardoor je energie krijgt en op kan laden.

 5.       Bewaak je grenzen.

Misschien vind je het lastig ‘nee’ te zeggen tegen anderen en doe je dingen die je eigenlijk niet zou willen en hoeven doen of misschien vind je heel veel leuk en vind je het lastig ‘nee’ te zeggen tegen alle mooie uitdagingen die er op je pad komen: Wees je bewust van jouw grenzen, fysiek en emotioneel.

 6.       Maak een visionboard.

Het hebben van doelen geeft je focus en richting. Heb je je doelen helder dan kan je een poster of collage maken die voor jou jouw doelen representeert. Zo’n poster of collage noemen wij een visionboard. Hang je visionboard op een plek die je vaak ziet. Zo laat je je iedere keer weer inspireren en houd je voor ogen dat wat belangrijk voor je is.

 7.       Vier je successen. 

Niets is zo inspirerend als het behalen van een resultaat. Het geeft zelfvertrouwen en brengt je dichter bij je uiteindelijke doel. Ieder stapje is er één en is het vieren waard.

 8.       Doorbreek je routines.

Door iets op een andere manier te doen, word je ‘gedwongen’ bewust en met ‘nieuwe’ ogen te kijken. Nieuwe invalshoeken ontstaan en onvermoede creativiteit bloeit op. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar je werk of ga op de fiets of met de trein in plaats van met de auto.

 9.       Bekijk de wereld alsof je van Mars komt.

Bekijk de wereld om je heen alsof je deze voor het eerst ziet. Verwonder je over kleine dingen, de schoonheid van een bloem, het lied van een vogel. Deze mooie inspiratiebronnen lopen we in de waan van de dag vaak zomaar voorbij.

 

 

 

 

Eva Keblusek
Eva is samen met Hermien initiatiefneemster van de Teamleiders Academie. In de achterliggende jaren is Eva bij verschillende organisaties betrokken geweest. Wat haar opviel is dat mensen het zo lastig vinden om samen te werken. In plaats dat medewerkers en leidinggevenden gebruik maakten van de verschillen in mensen, werden de zaken die niet werkten benadrukt. Eva heeft er haar missie van gemaakt om leidinggevende en teams te laten zien hoe ze elkaars kwaliteiten kunnen benutten. Dit mondt uit in het begeleiden van teams en teamleiders, met als resultaat dat teams effectiever zijn gaan werken. En niet alleen effectiever, maar ook met meer begrip en plezier.

Comment Section

0 reacties op “9 Tips voor meer Evenwicht in je leven.

Plaats een reactie


*


Meer inspiratie opdoen?