Page content

Functioneringsgesprekken, zinvol of tijdsverspilling?

Mijn partner had laatst zijn functioneringsgesprek. Eindelijk, hij heeft er zelf om gevraagd, want als je dat niet doet dan kom je het jaar ook door zonder zo’n gesprek. ‘Mooi toch, scheelt weer een uurtje’, zullen sommigen zeggen. Ik denk dat het een gemiste kans is.

Het is een kans om te weten te komen hoe er over jouw gedrag en functioneren gedacht wordt. Een kans om te weten te komen wat er van je verwacht wordt, maar ook een kans om je wensen op tafel te kunnen leggen en aan te geven wat jij van jouw leidinggevende verwacht.

Tien jaar geleden werd me duidelijk dat mijn passie meer bij onderwijs en trainingen ligt dan bij onderzoek.

Door sturing te nemen in mijn functioneringsgesprekken heb ik in eerste instantie tijd gecreëerd om me verder te kunnen ontwikkelen richting mijn passie. Ik ben een studie psychotherapie ernaast gaan doen. Later in mijn nieuwe functie als beleidsmedewerker van een onderzoeksinstituut heb ik systematisch de onderzoeksgerelateerde taken afgestoten en ben me steeds meer gaan richten op de taken voor onderwijs, coaching en communicatie.

Goede functioneringsgesprekken hebben me geholpen die verandering van richting mogelijk te maken.

Zie voor tips het artikel: Vijf tips om sturing te nemen op jouw ontwikkeling

Eva Keblusek
Eva is samen met Hermien initiatiefneemster van de Teamleiders Academie. In de achterliggende jaren is Eva bij verschillende organisaties betrokken geweest. Wat haar opviel is dat mensen het zo lastig vinden om samen te werken. In plaats dat medewerkers en leidinggevenden gebruik maakten van de verschillen in mensen, werden de zaken die niet werkten benadrukt. Eva heeft er haar missie van gemaakt om leidinggevende en teams te laten zien hoe ze elkaars kwaliteiten kunnen benutten. Dit mondt uit in het begeleiden van teams en teamleiders, met als resultaat dat teams effectiever zijn gaan werken. En niet alleen effectiever, maar ook met meer begrip en plezier.

Comment Section

0 reacties op “Functioneringsgesprekken, zinvol of tijdsverspilling?

Plaats een reactie


*


Meer inspiratie opdoen?