Wat hebben zweefvliegen, duiken en skiën met elkaar gemeen?
12 september 2012 

Wat hebben zweefvliegen, duiken en skiën met elkaar gemeen?

Wat hebben zweefvliegen, duiken en skiën met elkaar gemeen? Afgezien dat het sporten zijn die mijn hart hebben gestolen zijn het alle drie sporten die uitdagen, je grenzen verleggen, bouwen op je expertise en vaardigheid, je mate van verantwoordelijkheid en common sense, vertrouwen op jezelf maar zeker ook op het vertrouwen in je buddy of team. Het is een mooi samenspel van leiderschap en samenwerken.

Het zijn sporten die je individueel beoefent maar toch ook weer niet. Lees hier hoe leiderschap en bewegen mooi gecombineerd kan worden.

Zweefvliegen

Bij zweefvliegen is dat heel duidelijk, zonder team kom je niet de lucht in. En je moet op dat team kunnen bouwen want fouten kunnen makkelijk fataal zijn. De lierman moet op het juiste moment de juiste hoeveelheid gasgeven. Fouten kunnen leiden tot kabelbreuk en het op lage hoogte loskomen van het vliegtuig wat altijd extra risico’s met zich meebrengt. Omdat de lierman het vliegtuig bij de start  soms helemaal niet kan zien is hij afhankelijk van signalen vanaf de startplaats, 1-1,5km verderop. De lichtgever seint of de kabel strak ligt of niet. De tiploper haakt de juiste kabel aan, bepaalt of de startplaats vrij is en geeft aan de lichtgever door of de kabel strak ligt of niet. Zodra de kabel strak ligt gaat alles in een fractie van een seconde, binnen 2 sec zit je op 100km/h en een zwaai aan de vleugel door de tiploper bij loslaten is iets waar je als piloot niet meer op kan anticiperen. Ongelukkige konijnen die net de lierkabel passeren bij het oplieren kunnen dat niet navertellen, dus ongelukkige passanten ook niet…

Omdat je bij zweefvliegen geen motor hebt die je de tijd geeft in de lucht alles nog eens rustig te overdenken, zijn leiderschapsvaardigheden voor een piloot onontbeerlijk. Overzicht houden, keuzes durven maken, snel beslissen, anticiperen op de omstandigheden, dit alles is letterlijk van levensbelang!

Duiken

Bij duiken gaat het er wat gemoedelijker aan toe, tenminste dat is mijn ervaring. Ook daar is overzicht, expertise en een plan hebben van levensbelang. Hoewel ik in Indonesië, tijdens mijn onderzoek dat ik daar gedaan heb, bij gebrek aan een buddy  wel eens alleen de diepten in ben gegaan, is het officieel zelfs verboden zonder buddy te duiken. Ook  bij deze sport ben je op elkaar aangewezen en vertrouw je op elkaars expertise en inzicht. Samen zie je meer dan één. Als je wat kan zien, want in Nederland met je buddy aan een lijn van 1 meter binnen handbereik, kan je slechts communiceren met treksignalen. En als je in een net terecht komt heb je echt de ander nodig om je er weer uit te halen.

Skiën

Bij skiën lijkt een buddy wellicht overbodig. Op de volle skipistes is altijd wel iemand in de buurt als er gevaar dreigt. Dat geldt niet voor de off-piste skiërs en zelfs dan kan het hebben van een buddy je niet altijd behoeden voor gevaar zoals we bij  prins Friso hebben gezien. Hoewel ik niet buiten de pistes ga vind ik skiën met een buddy veel veiliger en leuker dan alleen en kom je samen tot grotere prestaties.

Tijdens dit soort uitdagende sporten, waar je je grenzen verkend, is het mooi om te kunnen reflecteren op je eigen gedrag en houding. Persoonlijk leiderschap houdt de spiegel voor die je in het dagelijkse leidinggeven soms kan vergeten. Daarom werd ik ook meteen enthousiast toen ik Peter Hans Mastboom leerde kennen en hij vertelde van zijn initiatief om de bergen in te gaan om het skiën te combineren met het thema Leiderschap.

Leiders in beweging

Lees de ervaringen van Peter Hans hier.
Deze winter willen we graag dit initiatief herhalen en onze expertise op het gebied van leiderschap en samenwerken toevoegen aan die van Peter Hans.
Ben je geïnteresseerd laat het ons weten! Geïnteresseerden willen we graag een mooie aanbieding doen.

Vul je naam en e-mail hieronder in dan houden we je op de hoogte!

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden