Geen baan: nieuwe mogelijkheden?
Het kan iedereen overkomen en zeker in deze tijden van crisis: je komt zonder baan te zitten. Een van de onvermijdelijke zaken is dat je jezelf moet gaan verkopen in sollicitatiegesprekken. Hoe blijf je authentiek en kan je jezelf toch zo goed mogelijk profileren?
Morgen mogen we een workshop geven bij De Broekriem in Utrecht. Dit is het activiteitenplatform vóór en dóór hoogopgeleide in-between-job’ers, waaronder ook teamleiders/leidinggevenden. Voor hen is het belangrijk om te weten waar hun kwaliteiten liggen en wat hun valkuilen zijn.
Natuurlijk is iedereen verschillend en heeft iedereen een verschillende achtergrond. Trainingen om je CV goed op orde te krijgen helpen je erbij om dit alles goed in kaart te brengen. Wat we daarbij wel eens over het hoofd zien, zijn onze natuurlijke kwaliteiten. Deze horen zo bij ons en zijn zo vanzelfsprekend dat je ze niet eens herkent als een kwaliteit: ‘zo doet iedereen dat toch?’
Op dat aspect laten wij ons licht schijnen. De manier waarop je denkt, ‘je moedertaal’, hoort zo bij je dat je je soms niet realiseert dat een ander op een andere manier denkt. Vergelijk het maar eens met cultuurverschillen. Kom je uit een bepaalde cultuur dan zijn bepaalde gebruiken vanzelfsprekend. Je kan je dan heel erg verbazen over het feit dat iemand iets heel anders doet dan jij verwacht.
Zo hoorde ik dit weekend een verhaal over mensen in Arabische landen. Het schijnt dat sommige van hen een doktersrecept verbranden en de as oplossen in water. Vervolgens drinken ze dat op in de veronderstelling dat ze dan zullen genezen. Zij zijn gewend om van de arts een pagina uit de Koran te krijgen, die deze behandeling dan ondergaat ten einde genezing op gang te brengen. De westerse arts denkt dan ‘wat een sukkel, die snapt er echt niets van’, maar realiseert zich niet dat deze man een andere ‘culturele moedertaal’ heeft.
Zo werkt het ook met De Denkwijzes. Mensen denken in de oorspong verschillend. Jung heeft dit al aangetoond met zijn archetypes. Hoe beter jij je ‘moedertaal’ kent hoe beter jij snapt waarom je op een bepaalde manier kan reageren, wat je natuurlijke kwaliteiten zijn, en waarom anderen jou soms niet snappen of zich ronduit kunnen irriteren.
Deze wetenschap helpt je enorm bij het leren kennen van jezelf en jezelf op de juiste manier te profileren in bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken.
Hierdoor kan je niet alleen beter aangeven wat jij voor die organisatie kan betekenen maar ben je je ook bewust hoe jouw communicatie kan overkomen bij de ander en wat je valkuilen daarbij kunnen zijn.
Hoe breng je je verhaal? Vertel je alle details van je vorige werkgever of baseer je je alleen op de hoofdlijnen. Heb je een duidelijk verhaal te brengen met een kop en een staart of laat je je tijdens het gesprek meevoeren met de flow en geef je spontaan antwoord op dat wat er komt? Het scheelt als je weet hoe jij het natuurlijkerwijze zou aanpakken en hoe je nog beter kunt anticiperen op de ‘taal’ van de ander.
Nieuwsgierig geworden? Je kan je nog aanmelden bij De Broekriem. De workshop start om 13:00u bij Buurthuis Sterrenzicht, Keerkringplein 40, 3582 PM Utrecht. Dit is ook een mooie gelegenheid om ervaring uit te wisselen.
Wie weet tot ziens……