Page content

Leiders in beweging op ski’s – een belevenis

Leiders in beweging op ski’s – een belevenis

Eind november. We staan op de Kitzsteinhorn Gletsjer in Oostenrijk.

Zeven enthousiaste skiërs die vier dagen intensief meters gaan maken in de sneeuw en gaan reflecteren op hun persoonlijk leiderschap om een volgende slag te kunnen maken waar natuurlijk in de sneeuw al een start mee gemaakt wordt.

Iedere deelnemer is gekomen met een eigen ontwikkelingsvraag. Soms is de vraag glashelder. Soms ontwikkelt de vraag zich gedurende de dagen in de sneeuw.

Onze groep varieert van een zelfstandige ondernemer, een accountmanager tot financial controller in leeftijd van 35 tot 58 jaar. We zijn de masters in deze Master Class.

In mijn collega-trainer heb ik de goede collega gevonden om mijn idee vorm te geven. Hij is afkomstig uit het bedrijfsleven en enthousiast skiër. Ons programma is geënt op bewust en authentiek leiderschap. De combinatie persoonlijke ontwikkeling/verdieping en skiën had ik al lang in mijn hoofd. Ik houd van gesprekken met inhoud (vandaar dat ik coach werd) en van bewegen en zag deze zaken tijdens mijn wintersportvakanties samenkomen.

Gouden greepLeiders in de sneeuw - Kaprun

De combinatie skiën en verdieping blijkt een gouden greep. Aspecten van richting bepalen, feedback krijgen en geven, teambuilding, reflectie en overdenking komen direct naar voren tijdens het skiën met een groep. Ze sluiten naadloos aan bij leiderschapsbewustwording en ontwikkeling. De deelnemers geven ieder op hun manier leiding aan een paar afdalingen en krijgen gedegen feedback. Het verschil in leiderschap varieert van directief tot coachend. De mate waarin de deelnemers kunnen skiën doet er niet toe. Ook het verschil in niveau van skiën heeft een mooie toegevoegde waarde. Ook de ervaring blijkt er niet toe te doen. Zelfs de meest ervaren leider in ons gezelschap voelt zich uitgedaagd en geeft zich bloot.
Iedere deelnemer heeft iedere dag een andere buddy waarmee hij die dag optrekt en de individuele vragen die spelen bespreekt. De stoeltjeslift en de koffiepauzes worden intensief gebruikt. Soms zoeken deelnemers samen een plek op om, genietend van het uitzicht, een gesprek te voeren.

’s Avonds komen we bij elkaar en praten we over onderwerpen als waarnemen, waar sta je en ga je voor en met welk perspectief ga je hierna aan de gang in je dagelijks leven. Maarten en ik geven soms de voorzet met een introductie waarna we in dialoog gaan en leren van elkaars visie, ervaringen en vragen.

Komende edities

In de komende edities zullen we een aspect aan het geheel toevoegen op advies van de deelnemers van de 1e editie. Individuele coaching door de trainers en coaches die aanwezig zijn, zal in het programma ingepland worden. Ook wordt er een extra dag toegevoegd, zodat het programma iets minder vol is en er ook ruimte overblijft voor ontspanning na het skiën.

Intensief bewegen op hoogte verfrist en verruimt de blik, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is een fantastisch decor voor analyse, leren en reflecteren.

Peter Hans Mastboom

Voor de nieuwe editie bezoek http://leidersinbeweging.nl/bewegen/skien/

 

 

Comment Section

0 reacties op “Leiders in beweging op ski’s – een belevenis

Plaats een reactie


*


Meer inspiratie opdoen?