Hoe schrijf je een visie?

visie-150x150Om een visie te schrijven moet je eerst weten wat een visie is. Ik ben erachter gekomen dat er verschillende definities bestaan over Visie. Sommige organisaties koppelen de Visie en het strategisch plan. Sommige organisaties koppelen dit los. Weer andere organisaties voegen Missie en Visie samen. Voordat je verder leest hoe je een Visie schrijft, wil ik je verwijzen naar het artikel Wat is het verschil tussen Missie, Visie en Strategie. In dat artikel leg ik het verschil uit zoals ik het zie.

Het schrijven van een visie is een proces dat tijd kost. Het mooiste is om samen met de medewerkers na te denken over de visie. Dat zorgt ervoor dat je draagvlak krijgt en samen bedenkt hoe je de missie handen en voeten kan gaan geven.

Een stappenplan:

  • Bepaal wat de organisatie goed doet en hoe je dat doet.
  • Durf te dromen. Waar wil je als organisatie over 5 jaar staan? Wat wil je dan bereikt hebben? Wie wil je dan geholpen hebben? Welke rol van betekenis speel je dan in de wereld?
  • Formuleer je observatie met behulp van de volgende zin: Over 5 jaar ….
  • Je visie is de basis voor je actieplan/strategie. Bedenk hoe je de droom die je geformuleerd hebt bij 3 waar kan maken en committeer je als organisatie aan die droom.

  • Een tip: luchtfietserij heeft nog geen enkele organisatie verder geholpen. Denk groot, en maak dan een gedetailleerd actieplan om de grote plannen te laten slagen.
Erik de Rijk
Door

Erik de Rijk

op 19 Aug 2019

Je 'verschil' document is voor mij niet in te zien (hij zegt: Helaas, je hebt geen toestemming om concepten te bekijken.). Het lijkt erop dat het document nooit openbaar is gemaakt?

Eva Keblusek
Door

Eva Keblusek

op 22 May 2020

Bedankt! Het heeft even geduurd, maar de link werkt nu!

Reactie plaatsen