Complimenten geven

Een van de onderdelen van de training Werken met Competenties is het onderdeel complimenten geven. Een onderdeel dat enorm gewaardeerd wordt door de cursisten. Zo ook onlangs.

Ik had het genoegen om een team te trainen met onderwijs ondersteunend personeel. In de eerste instantie baalden ze van de training. Het tijdstip waarop de training werd gegeven kwam helemaal niet uit. Ik kan me dat voorstellen. Aan het eind van het schooljaar is het topdrukte bij de administratie en lopen de onderwijsassistentes op hun laatste eindje. Maar goed, de ervaring leert dat een training waarin je over je eigen toekomst na moet denken nooit op het juiste moment komt en achteraf gezien exact op het juiste moment is gekomen.

Nadat de cursisten de stoom hadden afgeblazen zijn ze met goede moed aan het uitzoeken van de competenties begonnen. Eerst kijken welke competentiekaarten bij de functie horen en dan kijken hoe je er per competentie voorstaat. Na deze zelfreflectie stond er een complimentenronde op het programma.

Geweldig om te zien hoe mensen in staat zijn om heel specifiek en concreet complimenten te geven. Blijkbaar zien we precies wat een ander doet, merken we dat op, noteren dat in ons hoofd, maar we vergeten om er iets van te zeggen. Ik zag in deze ronde mensen groeien en verbaasd zijn. Voor sommige is het echt een inzicht dat ze gezien worden, ook al hebben ze dat gevoel niet altijd.

Aan het eind van deze ronde hadden we zoveel plezier gehad, dat enkele cursisten zichzelf voornamen om op een positieve manier naar hun werk te kijken en meer complimenten uit te delen. De cursisten merkten op hoeveel energie je ervan krijgt om op een positieve manier bezig te zijn.

Voor mij als trainer was dit een heel mooi moment. Ook ik ging met meer energie de deur uit dan ik was binnengekomen.

Hoe staat het met complimenten geven in jouw team? Benoem jij als teamleider waar je tevreden over bent? Kan jij op dit moment ieder teamlid een compliment geven? En dan bedoel ik een concreet onderbouwd compliment. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden