Inspiratieblog - Werkgeluk

Eind deze maand op 24 november geven we een inspiratiesessie over werkgeluk. Ter voorbereiding lees ik het Handboek over Werkgeluk. Echt nu al een aanrader voor iedereen die meer wil weten over dit thema en voor professionals die bezig zijn met medewerkerstevredenheidsonderzoeken.

Natuurlijk dacht ik direct ook aan mijn eigen werkgeluk: Hoe gelukkig ben ik in mijn werk? Zou ik nog dezelfde werkzaamheden doen als ik 1 miljoen won? En ja, ik zou misschien iets minder gaan werken en niet alle opdrachten aannemen, maar in de basis…? Dan zou ik het superleuk vinden om anderen te coachen en teams verder te helpen om vitaal samen te werken en resultaten te bereiken.

Terugkijkend op mijn carrière heb ik geen spijt van de keuzes die ik gemaakt heb. Na de middelbare school wilde ik psychologie studeren. Dat werd uiteindelijk biologie, mede omdat dat zo veelomvattend is. De verscheidenheid van al het levende, de verschillen en overeenkomsten, gedrag en fysiologie, en bovenal de samenhang der dingen is wat het vak biologie zo mooi maakt. 34 jaar later heeft dat nog steeds mijn interesse.

Het blijven volgen van mijn interesses (gelukkig zijn die heel breed!) heeft zeker bijgedragen aan mijn werkgeluk. Standaard denk ik ‘hoe wel…’ in plaats van ‘kan dat wel?’. Ik ben heel nieuwsgierig waardoor ik altijd door ben blijven leren.

Ik zoek mensen in mijn omgeving die me energie geven en opbouwen. Zolang als ik voor mezelf werk heb ik gewerkt met één of meer businesspartners. Voor mij is het voor een langere tijd deel uit maken van een groter geheel en ergens bijhoren ook een aspect van werkgeluk. Als teamcoach werk ik heel autonoom en flexibel en hoewel dat ook uitdagingen geeft in het begrenzen van werk, vind ik het fijn om zo te kunnen werken. Daarbij vind ik het werk van de teams die ik coach, veelal in de zorg, zo betekenisvol, dat ik hen graag help dit met nog meer energie, plezier en voldoening te kunnen doen.

Terug naar het Handboek. Daarin wordt gesproken van de acht van werkgeluk:

  • vertrouwen
  • verbinding
  • zingeving
  • waardering
  • plezier
  • voldoening
  • competentie
  • autonomie

Mooi om te zien dat al deze elementen terugkomen in hoe ik mijn werk doe en kan doen.

Werkgeluk is voor mij niet dat ik altijd blij ben maar wel dat ik me een gezegend mens weet.

Hoe ziet jouw werkgeluk eruit?

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden