In onze blogs over jezelf managen hebben jullie duidelijk kunnen lezen hoe wij zaken anders aan kunnen vliegen en hoe zaken op een andere manier effect op ons hebben. Dat is waarschijnlijk niet verrassend. Iedereen is tenslotte anders, ook wij. Daar zit ook onze kracht.
Modellen
Er zijn vele modellen in omloop die hier op de een of andere manier een verdeling in proberen aan te brengen. Zo heb je Insights, DISC, MBTI en de rollen van Belbin om er maar een paar te noemen. Deze modellen vinden allen hun oorsprong in het gedachtegoed van C. Jung. Er worden tegenwoordig zelfs DNA-profielen gemaakt om in de genen te kijken hoe het met jouw verkoopkwaliteiten gesteld is. Dan rijst de vraag: in hoeverre zijn we veranderbaar? Afgezien van onze genen (nature) speelt ook de opvoeding, cultuur en ontwikkeling (nurture) een grote rol in wie we zijn en hoe we doen. Veel van de modellen die wij kennen kijken in de eerste plaats naar gedrag. Dat is zichtbaar, meetbaar en valt te veranderen . Gelukkig ook maar, want daardoor kunnen mensen zich ontwikkelen en ander gedrag aanleren.
De Denkwijzes
Ja gedrag is veranderbaar én het komt ergens vandaan. Dat zien we met name in stresssituaties. Waar mensen met een goed ontwikkeld EQ hun communicatie en gedrag goed af kunnen stemmen op de persoon die ze tegenover zich hebben, blijft het vaak een uitdaging om dat in tijden van stress ook doen. Biologisch gezien is dat logisch. Bij stress geldt er slechts 1 strategie. We kunnen ons tenslotte niet veroorloven te blijven twijfelen tussen vluchten of vechten. Dus zorgen onze hersenen ervoor dat we teruggaan naar onze ‘moedertaal’. Die kennen we tenslotte het beste en kost de minste energie. Het kennen van onze ‘moedertaal’ helpt dus enorm om het onderscheid te kunnen maken welk gedrag situationeel is of aangeleerd en welk gedrag naadloos volgt uit onze denkpatronen. Vanuit deze wetenschap hebben wij De Denkwijzes ontwikkeld.
Samenwerken
Gelukkig zitten we niet altijd in een stress situatie en zijn we goed in staat, of kunnen in elk geval leren, hoe we de andere talen ook kunnen spreken. Bij samenwerken kun je de krachten bundelen. Verschillende denkwijzes pakken zaken namelijk op een andere manier aan. De kracht van de een is de uitdaging voorde ander. Door elkaar mee te nemen in het denkproces en open te staan voor elkaars visie kun je met elkaar komen tot de beste strategie Zo kunnen we altijd van elkaar leren en optimaal situationeel anticiperen.
Belangrijkste tip
Dat samenwerken kan soms wel wat van ons vergen. Het is niet altijd makkelijk begrip op te brengen voor het anders werkende hoofd van je collega of leidinggevende om maar te zwijgen van je partner… Kennis van je eigen denkwijze en weten welke denkwijzes er zijn helpt bij dit begrip.
Voor nu willen we je in elk geval 1 belangrijke tip geven: Kom vanuit verwondering!
In plaats van je te ergeren aan die ene onlogische, stomme, vertragende, starre of onrealistische opmerking van de ander, vraag je je nieuwsgierig af ‘wat maakt dat hij zo denkt?’ Vraag dat de ander en probeer het echt te begrijpen. Vat samen wat de ander zegt met je eigen woorden. Zo kan je checken of je de ander echt begrepen hebt. Daarna kan je jouw visie daarnaast zetten, zonder oordeel, dus niet er tegenover of erboven maar echt ernaast. Vanuit die twee visies kunnen jullie dan de beste strategie kiezen in die specifieke situatie. Wat is er nu nodig in dit concrete geval? Wellicht kom je samen tot een derde en nog betere visie en strategie. Dat is samenwerken optima forma. Het bundelen van elkaars kracht in het ‘anders’ zijn. Waarom zijn we anders zo geschapen of geëvolueerd? Als dat geen doel zou dienen zouden we allemaal allang één uniforme worst zijn.
Wil je reageren op dit blog? We horen graag jullie ervaringen in het ‘anders’ zijn. Waar vul je elkaar aan of irriteer je je juist aan de ander? De eerste 10 reacties worden beloond met een telefonische coachingsessie van 30 minuten.
Nick van Amson
op 28 May 2014Rita
op 29 May 2014Rita
op 29 May 2014