Keuzes maken: Change it, Love it, Leave it
08 oktober 2011 
in Groei

Keuzes maken: Change it, Love it, Leave it

Eén van mijn levensmotto’s is: ‘Change it, Love it, Leave it’. Oftewel, als iets me niet zint kijk ik of ik het kan veranderen. Lukt dat niet dan accepteer ik het of ik laat het gaan. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat wel.

Het motto ‘Change it, Love it, Leave it’ heeft mijn leven enorm verrijkt omdat ik vanaf dat moment echt verantwoordelijkheid heb genomen voor mijn keuzes. Soms heb ik het roer omgegooid als ‘change it’ en ‘love it’ geen optie meer waren. Maar ‘leave it’ is soms onmogelijk. Hoe ga je dan met de situatie om?

Laatst genoot ik van een midweek vakantie op Terschelling. Heerlijk er even tussenuit met man en kinderen. ‘Kinderen zijn hinderen’ zei vader Cats, en soms moet ik hem daar wel gelijk in geven. Vakantie is niet meer per definitie die rust en ontspanning die ik van vroeger ken. Hoe graag ik de situatie dan ook verander, niets lijkt te werken. ‘Love it?’ – Waarom wilde ik ook alweer kinderen? En ‘leave it’? – Nee dat is zeker geen optie. Natuurlijk houd ik van mijn onderzoekende, ondeugende en levenslustige boefjes.

En daar zit dan meteen de oplossing. Op het moment dat ‘leave it’ geen optie is en alle alternatieven zijn uitgeprobeerd, blijft over hoe je met ‘love it’ omgaat. Ik kan me focussen op het feit dat ze niet willen luisteren, dat ze zo druk zijn en dat ik geen zin heb om politieagent te spelen. Maar ik kan ook kijken naar alle positieve kanten. Hoe volhoudend ze zijn, hoe creatief en wat een mogelijkheden het mij geeft om te groeien.

Dat geeft direct een andere draai aan hoe ik me voel. Door mijn gedachten te veranderen, veranderen mijn gevoelens en omdat mijn gevoelens veranderen, verandert mijn houding en gedrag. Ineens is het een stuk makkelijker om volmondig ‘love it’ te zeggen en kan ik genieten van mijn vakantie.

Ik zie dat ook in mijn business. Er zijn altijd zaken die minder mijn interesse hebben en die toch gedaan moeten worden. Ik kan ervoor kiezen om met tegenzin die klussen te doen of ik kan denken aan wat het me straks allemaal oplevert en met energie het karwei op te pakken. Geheid dat de klus ineens veel sneller geklaard is.

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden