Hoe kijk jij naar andere culturen?

Iedereen heeft zijn eigen manier van kijken naar andere culturen. Het is voor jou als teamleider belangrijk om te onderscheiden in welke fase jij je bevindt. Jouw kijk op andere culturen is van invloed op jouw reactie op die andere culturen. Oftewel, als jij iemand in jouw team hebt met een Marokkaanse achtergrond en in jouw hoofd bestaat het beeld dat Marokkanen geen harde werkers zijn, dan beïnvloedt die overtuiging jouw interactie met die medewerker.

Verschillende fasen

  • Ontkenningsfase: Je bent je niet bewust van culturele verschillen. Je kunt cultuurverschillen niet benoemen of waarnemen.
    Typische uitspraak: ‘Ach, we zijn toch allemaal hetzelfde?’

  • Weerstandsfase: Je bent je bewust van culturele verschillen, maar ziet andere culturen als een bedreiging en als minderwaardig.
    Typische uitspraak: ‘Ze willen je geen hand geven’.

  • Minimaliseringsfase: Je bent je bewust van culturele verschillen, maar vooral van oppervlakkige verschillen. Je ziet eigen normen en waarden als universeel en baseert hierop het gedrag van anderen in de zin van goed of slecht. Typische uitspraak: ‘Zullen we ze emancipatielessen laten volgen?’

  • Aanvaardingsfase: Je erkent en waardeert culturele verschillen. Je ziet culturele verschillen als bron van nieuwe ideeën en oplossingen.
    Typische uitspraak: ‘Hoe meer culturen, hoe meer ideeën’.

  • Aanpassingsfase: Je bent in staat een andere cultuur vanuit het referentiekader van die cultuur te bekijken en je kunt je eigen gedrag aanpassen.
    Typische uitspraak: ‘Zij doen hun best om mijn taal en cultuur te leren, ik ga me ook aan andere culturen aanpassen’.

  • Wederzijdse integratie: Je beschikt over een goed inlevingsvermogen en kunt vanuit meerdere culturele perspectieven andere culturen evalueren. Je bent je ook bewust van je eigen grenzen.
    Typische uitspraak: ‘Ik voel me overal thuis’.

Deze fasen zijn er om je bewust te maken van de manier waarop jij naar andere culturen kijkt. Je hoeft niet per se in de laatste fase te zitten om een goede teamleider te zijn. Het is wel goed om te weten waar jij je met jouw overtuigingen bevindt.
Reactie plaatsen