5 Tips om je tijd zinvol te benutten

De volgende 5 tips helpen je om je tijd zinvol te benutten en om bewust met je tijd om te gaan:

1.Formuleer je levensdoel - waar doe je alles voor

Als je je levensdoel helder hebt, dan kan je alle dingen die voorbij komen langs deze meetlat leggen. Nu is het wel zo dat je levensdoel met de jaren bijgeslepen wordt. Dat is het mooie van het leven en in beweging zijn. Alleen het nadenken over je levensdoel kan al helpen om de dingen die je doet in lijn te brengen met elkaar.

2.Heb focus en maak wanneer nodig keuzes

Durf dingen los te laten en echt voor 100% te gaan voor de keuze die je gemaakt hebt. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Pas las ik ergens dat we als mens zelfs moeite hebben om ons los te maken van negatieve dingen die op ons pad komen. Met andere woorden, kiezen en iets anders niet doen, is iets tegennatuurlijks. Uit ervaring kan ik zeggen dat het de moeite waard is om te kiezen en erop te vertrouwen dat ondanks het gevoel van verlies de juiste dingen op je pad komen.

3.Stel doelen en priorteer die

Doelen helpen je om concreet te worden. Doelen zijn niet heilig en het gaat niet om de perfect geformuleerde doelen. Het gaat erom dat je richting hebt en dat je de rust in je hoofd hebt en niet meer na hoeft te denken over de richting. Die rust levert tijd op.

Een nadenkertje: de zwemmer Maarten van der Weijden formuleerde onlangs in een interview in De Succesfactor heel scherp hoe hij over doelen stellen nadacht: 'Ik stel me een doel. Heb ik dat doel gehaald, dan heb ik het goed gedaan. Heb ik het doel niet gehaald, dan heb ik iets niet goed gedaan. Dan ga ik niet kijken naar de omstandigheden, maar dan kijk ik naar mezelf.'

4.Benoem concrete acties

Acties formuleren helpt: je weet precies wat je per dag moet doen en je kan jezelf ook belonen voor de dingen die je gedaan hebt. Zo blijf je op een positieve manier in beweging.

5.Hou ene tijdschema bij

Ik hoor je zuchten. Nog meer werk. Toch zou ik je deze tip mee willen geven. Niet voor altijd, maar voor een bepaalde tijd. Zo krijg je inzicht in je tijd. Weten waar je tijd naar toe gaat helpt je meer en meer realistisch te plannen. Ook leer je of je de juiste hoeveelheid tijd aan de juiste dingen besteed.

Succes met deze 5 tips. Heb jij ook nog tips? Je kan ze in een reactie op dit artikel achterlaten.
Reactie plaatsen