Belonen

Als ik in trainingen spreek over belonen, dan zie ik vaak de teamleiders moeilijk kijken. De bezwaren om te belonen stapelen zich op: ik heb geen mogelijkheden om financieel iets toe te zeggen, trainingen komen onze medewerkers de neus uit, ik heb geen idee waarmee ik iemand kan belonen.

Af en toe ben ik als invalkracht op de werkvloer bezig. Nu werd ik onlangs uitgenodigd voor het etentje met het vast personeel. Omdat ik het heel leuk vind om rustig bij te praten met mensen die dagelijks met hun voeten in de klei staan, heb ik direct toegezegd. Toen ik op weg was naar dit etentje realiseerde ik me dat ik me vereerd voelde dat ze ook aan mij gedacht hadden. Voor mij was het een stukje erkenning voor de momenten dat ik inval en hun uit de problemen help.

Belonen zit dus heel raar in elkaar. Voor mij was de uitnodiging een beloning. Een ander zal zeggen: je kan je tijd toch wel beter besteden. Kortom, als ik het heb over belonen, dan daag ik de teamleiders uit om verder te kijken dan hun neus lang is.

Belonen kan in kleine dingen zitten. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn als jij als leidinggevende beschikbaar bent voor een medewerker die een opleiding doet en graag een extra coachingsgesprek wil met jou. Voor jou is het een tijdsinvestering, voor de medewerker kan het voelen als erkenning.

Tijd nemen om resultaten te benoemen en je waardering uitspreken, kan ook een vorm van belonen zijn. Of flexibel omgaan met vrije dagen als dat mogelijk is. Wat medewerkers ook als beloning kunnen ervaren is dat jij ze de gelegenheid geeft om mee te denken en invloed te hebben. En als je helemaal niet weet wat jij voor jouw mensen kan doen, dan kan je het altijd nog vragen.

Met andere woorden, wees eens creatief en bedenk hoe jij je team kan belonen. Dr. Marius Rietdijk heeft onderzoek gedaan naar het effect van belonen en dat effect is groter dan menig leidinggevende in de gaten heeft en het zit ook in andere dingen dan menig leidinggevende denkt. Zie maar hoe enthousiast ik was over een simpele uitnodiging.

Voor meer informatie lees ook het artikel Goed gedrag belonen zorgt voor betere prestaties.

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden