Leiderschap

blogs over leiderschap

Inspiratieblog – uitrollen van een gespreksformat

Inspiratieblog – uitrollen van een gespreksformat

Functioneringsgesprekken. Ik hoor bijna nooit collega-teamleiders die staan te springen om ze te voeren. Verbaasd kijk ik dan mijn collega aan, want ik vind het heerlijk om die gesprekken te voeren. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik wel mijn eigen draai gegeven heb aan de gesprekscyclus met het gleuk dat  ik die ruimte ook telkens weer krijg.

Hoe doe je dat?

Elke 4 weken spreek ik mijn medewerkers. Ik heb per medewerker een half uur. In sommige situaties plan ik 45 minuten, maar dat ligt ook aan de grootte van het team. Dit alles moet wel in de agenda passen. Ik heb nu in ieder geval mijn draai gevonden om een goed gesprek in 30 minuten te kunnen voeren en waar nodig plannen we een vervolg in.

In deze half uurtjes bespreken we de dingen die we van beide kanten willen bespreken. Naar gelang ik in welke organisatie terecht ben gekomen pas ik deze strategie aan naar het handvat wat de organisatie heeft.

Gespreksformat

Mijn huidige organisatie heeft een mooie format waarin de resultaten van 2021 genoteerd kunnen worden. Resultaten die je wil halen door je persoonlijk te ontwikkelen, door aan het team bij te dragen en door inhoudelijke doelen te behalen. Ik heb dit format overgenomen en passend gemaakt voor mijn team. En toen merkte ik aan mezelf dat ik schroom voelde om dit gespreksformat uit te rollen en te vragen of de medewerkers het format zouden willen vullen, zodat we dit als vertrekpunt voor de komende maanden zouden kunnen gebruiken. Schroom, omdat we al veel werk op ons bord hebben en ik het gevoel had dat mijn verzoek er dan extra bij zou komen.

Uitproberen

Ik ben gaan pootjebaden. In de eerste week van dit jaar heb ik tijdens de bila’s die gepland stonden de medewerkers mondeling meegenomen in mijn plan. De reacties waren zo positief dat het mij vleugels gaf. Ik voelde schroom, maar medewerkers gaven aan zich gehoord en gezien te voelen. Ook vinden ze het prettig dat er tijd en aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. De steun en back up wordt gewaardeerd.

Hoe voer jij je functionerings- en voortgangsgesprekken met jouw medewerkers? Deel het met ons in de comments!

Tegen de stroom

Tegen de stroom

Helder water. Ik kon de vissen duidelijk zien. Ogenschijnlijk lagen ze stil. Door de stroming wist ik dat dit niet kon. Ze moesten actief bezig zijn om daar te blijven waar ze waren en ze moesten alle zeilen bijzetten om vooruit te komen. Lees meer

Verandermanagement

Verandermanagement

Als je op google het woord verandermanagement intikt, dan komt het een na het andere trainingsbureau bovendrijven. Ook op wikipedia is dit woord vertegenwoordigd. Over de 130.000 resultaten. Het internet staat er vol mee. Als je nu achter het woord verandermanagement definitie zet, dan verschijnen er ook heel wat resultaten.

Lees meer

Dienstbaar Leiderschap = verbonden zijn

Dienstbaar Leiderschap = verbonden zijn

Ik was laatst op een netwerkbijeenkomst waar mkb’ers via een stand hun producten konden aanbieden.

Door een van de aanwezigen werd me de vraag gesteld welke stand ik het meest aantrekkelijk vond. Ik keek de zaal rond met nu pas mijn focus op alle banners. Ja welke stand vond ik nu het aantrekkelijkst? Ik merkte bij mezelf dat ik me vooral op de mensen had gericht. Ik wist nog wel precies wie een enthousiast verhaal te vertellen had en wie langs me heen naar andere bezoekers had gekeken. Het ‘aantrekkelijkst’ voor mij was toch zeker de man die een eigen douchesysteem had ontwikkeld waar hij vol passie over vertelde. Het was duidelijk dat dat ‘zijn kindje’ was. Ik realiseerde me opnieuw dat oprechtheid niet te veinzen is. Lees meer

Pagina 1 van 3123

Meer inspiratie opdoen?