Tegen de stroom

Helder water. Ik kon de vissen duidelijk zien. Ogenschijnlijk lagen ze stil. Door de stroming wist ik dat dit niet kon. Ze moesten actief bezig zijn om daar te blijven waar ze waren en ze moesten alle zeilen bijzetten om vooruit te komen. Het deed me denken aan het sinds 1949 geïntroduceerde devies van de AIVD: Levende vissen zwemmen tegen de stroom in, alleen de dode drijven mee.

Ben jij een levende vis?

Om je als leidinggevende in deze roerige tijden van crisis, bezuiniging en de daaruit voortvloeiende ontslagen  staande te houden, is best een hele opgaaf. Ik geloof dat je als leidinggevende in de huidige tijd veel lef moet hebben om tegen de stroom in te zwemmen. Dat komt omdat de focus op dit moment ligt op de korte termijn en niet op de lange termijn. Jij als leidinggevende weet als geen ander dat je altijd de lange termijn voor ogen moet houden en moet investeren in je mensen. Focus op de korte termijn maakt je uiteindelijk een dode vis. Focus op de lange termijn niet, maar hoe durf je blijvend je eigen pad en visie te volgen zonder de organisatie kwijt te raken?

Invloed uitoefenen

Elke keer vindt iemand het ei van Columbus uit. Van jou wordt verwacht dat je daar dan aan mee doet. Het is immers van hogerhand besloten dat er een bepaalde richting ingeslagen wordt. Niet altijd heb je invloed op de richting. Ik geloof wel dat je invloed hebt op de manier van uitvoeren. Het is maar hoe je de richting handen en voeten geeft. Om die invloed uit te oefenen is het belangrijk dat je visie hebt en weet wat nodig is om je team te laten groeien. Ook als dat compleet tegen de stroom in gaat. Eigenzinnigheid is in deze tijd meer dan nodig.

Eenzaam

Als ik om me heen kijk, dan ontmoet ik veel eenzaamheid op de werkplek. De teams worden steeds groter, mensen moeten meer en meer zelfstandig hun werk doen en als het dan uitkomt, dan mogen ze dat ook nog thuis doen. Het aantal zzp’ers en medewerkers in loondienst dat hunkert naar sparringspartners is groot. Op de een of andere manier hebben we elkaar nodig om tot grotere hoogtes te komen.

Wees creatief

Met een beetje creativiteit is er veel op te lossen. Zo kan je bijvoorbeeld als leidinggevende gerust je mensen de ruimte geven om thuis te werken, maar 1 dag per week is iedereen gewoon op kantoor. Dan is dat de dag waarop je met elkaar afstemt en overlegt. Natuurlijk zorg je dat je als leidinggevende dan ook beschikbaar bent. Je kan die dag per maand laten verspringen, zodat de eventuele pijn eerlijk verdeeld wordt.

Kortom, durf tegen de stroom in te zwemmen en durf datgene te faciliteren waar jouw mensen door kunnen groeien. Dat kan heel wat energie van je vergen. Helemaal als de organisatie de noodzaak van jouw manier van faciliteren niet onderschrijft. Toch ben ik ervan overtuigd dat als jij als leidinggevende iets van die eenzaamheid kan oplossen en doorbreken, zonder het altijd maar weer eeuwige geblèr dat mensen alles zelf moeten kunnen en zelf hun grenzen moeten aangeven (niet iedereen zit op dezelfde manier in elkaar), dat er dan echt iets verandert. Uit ervaring weet ik dat zorg voor je mensen de productie ten goede komt. Het is een lange termijn visie, maar is dat erg?

Heb je creatieve ideeën? Deel ze met ons. Zo inspireren we elkaar ook hier!

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden