Dienstbaar Leiderschap = verbonden zijn
18 december 2013 

Dienstbaar Leiderschap = verbonden zijn

Ik was laatst op een netwerkbijeenkomst waar mkb’ers via een stand hun producten konden aanbieden.

Door een van de aanwezigen werd me de vraag gesteld welke stand ik het meest aantrekkelijk vond. Ik keek de zaal rond met nu pas mijn focus op alle banners. Ja welke stand vond ik nu het aantrekkelijkst? Ik merkte bij mezelf dat ik me vooral op de mensen had gericht. Ik wist nog wel precies wie een enthousiast verhaal te vertellen had en wie langs me heen naar andere bezoekers had gekeken. Het ‘aantrekkelijkst’ voor mij was toch zeker de man die een eigen douchesysteem had ontwikkeld waar hij vol passie over vertelde. Het was duidelijk dat dat ‘zijn kindje’ was. Ik realiseerde me opnieuw dat oprechtheid niet te veinzen is.

Echtheid

Oprechtheid, authenticiteit, daar gaat het om. Bij de verkoop van je product, bij het leiden van je team, bij het samenwerken met je collega’s. Ben je echt betrokken of doe je alsof? Mensen voelen dat! Het is niet iets dat je aan kan leren als een trucje. Het heeft met je zijn te maken.

Laatst heb ik een masterclass gevolgd over Dienstbaar Leiderschap’ van Inge Nuijten. Zij toont wetenschappelijk aan dat dienstbaar leiderschap werkt. Wat is ten diepste je verlangen? Gaat het om de ander of om jezelf? Dienende leiders kunnen niet anders dan authentiek en betrokken zijn.

Keerzijde

Zo’n grote betrokkenheid heeft ook haar keerzijde. Het betekent dat als het minder gaat het lastiger is om afstand te nemen. Om je de zaken niet persoonlijk aan te trekken. Zakelijk gezien kan je bedenken dat iets bij iemand anders ligt, dat jij niet de ‘redder’ hoeft te zijn van iemand anders problemen, maar heb je jezelf eenmaal verbonden dan is het behoorlijk lastig zo niet onmogelijk om dat wat je weet met je hoofd ook te voelen met je hart.

Als coach loop ik hier ook wel eens tegenaan. Het is heerlijk te zien hoe mensen de inzichten oppakken en echt een slag maken en verder komen. Het is lastiger als dat niet gebeurt.

Als ik mag kiezen tussen verbonden zijn of niet, dan kies ik voor het eerste. Uit de praktijk weet ik dat dit niet de makkelijkste weg is, maar voor mij is het de weg die het meeste resultaat en de meeste voldoening geeft.

Ik kan je het boek van Inge Nuijten Echte leiders dienen’ van harte aanbevelen!

 

 

 

 

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden