Verandermanagement

Als je op google het woord verandermanagement intikt, dan komt het een na het andere trainingsbureau bovendrijven. Ook op wikipedia is dit woord vertegenwoordigd. Over de 130.000 resultaten. Het internet staat er vol mee. Als je nu achter het woord verandermanagement definitie zet, dan verschijnen er ook heel wat resultaten.

Definitie verandermanagement…

Maar wat betekent dat nu ‘verandermanagement’?  Ik denk dat een dergelijke overkoepelend begrip altijd uitleg nodig heeft. Dit is een begrip waar je het met elkaar over moet hebben. Al zou ik het graag willen, het is niet realistisch om te denken dat ik wel even de definitie tot mijn beschikking heb.

Wel kan ik het woord uit elkaar halen en iets van mijn gedachten met jullie delen. Verandermanagement bestaat uit de woorden veranderen + management. Als je het woord management opzoekt in het woordenboek dan staat daar ‘het leiden van een bedrijf of instelling’. Met andere woorden: het leiden van een verandering is sec de betekenis van verandermanagement. Het woord verandermanagement in zijn geheel staat helaas niet in de Van Dale. Ik ben benieuwd wat ze ervan gemaakt zouden hebben.

Wat kan je veranderen?

Het leiden van een verandering. Welke veranderingen kunnen wij leiden? Kunnen we als leidinggevende überhaupt een verandering leiden? Kunnen wij überhaupt iets veranderen? Ik denk dat je als leidinggevende zeker in praktische zin iets kan veranderen Je kan een ander programma aanschaffen, je kan het kantoor veranderen, je kan de organisatie veranderen. Dit zijn in principe de makkelijkste veranderingen.

Maar dan de cultuur van een organisatie. Valt die te veranderen? En de instelling van de medewerkers. Valt die te veranderen? Als we ja zeggen, wat doen we dan met de opmerking dat je in je leven maar 1 iemand kan veranderen en dat ben je zelf? Als we nee zeggen, wat doen we dan nog als leidinggevende? Moeten we dan niet heel snel het veld ruimen?

Wat kan jij als leidinggevende?

Ik weet niet of je wel eens op bovenstaande manier over verandermanagement nagedacht hebt. Ik merk dat het mij triggert wat mensen allemaal beweren. Ik vind het fascinerend als iemand zegt dat hij denkt dat hij echt iets kan veranderen. Ik ben dan benieuwd hoe zo iemand dat aanpakt. Als ik namelijk naar mijn eigen handelen kijk, dan moet ik tot de conclusie komen dat het veranderen van mensen praktisch onmogelijk is. Hoe enthousiast en bevlogen ik ook ben. Heeft dat met mijn kwaliteiten te maken? Ik denk van niet. Ik kom meer en meer tot de conclusie dat je als leidinggevende mag sturen en mag beïnvloeden. De daadwerkelijke verandering komt van de medewerker zelf. Het mooie hiervan is, dat je aan het eind van de rit moet zeggen dat de verandering in de gezamenlijkheid tot stand is gekomen en kan je het succes delen en vieren. Laat mij dan maar beïnvloeden, want in je eentje ga je misschien sneller maar samen kom je verder.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden