Wanneer stap jij uit je comfortzone?
15 mei 2012 
in Groei

Wanneer stap jij uit je comfortzone?

Onlangs was ik in Zeeland en toen heb ik genoten van het Zeeuwse land, de rust en de prachtige natuur. Tijdens een wandeling kwam ik een dame tegen die plastic paaltjes in de grond aan het prikken was. Vervolgens ging er een touwtje langs de paaltjes. Nieuwsgierig als ik was, vroeg ik: ‘Waarom doe je dat?’ Ze vertelde dat er zo 3 paardjes in het afgebakende gedeelte zouden komen grazen. Verwonderd vroeg ik: ‘Breken ze dan niet los?’ ‘Nee hoor, zolang er gras is, zijn ze niet geïnteresseerd in datgene wat er buiten de omheining plaatsvindt. Daarbij denken ze dat er stroom op het draad zit en daar hebben ze geen goede ervaringen mee.’

Op de terugweg kwamen we weer langs het stuk gras en toen liepen er 3 paardjes. Ik heb een foto gemaakt, omdat ik denk dat de paardjes een prachtig beeld vormen voor datgene wat wij als mensen ook kunnen doen.

Comfortzone

Zolang er gras is, met andere woorden, zolang we het als mens goed hebben, blijven we vaak zitten waar we zitten. Om in beweging te komen moet eerst het gras op zijn. Maar dat is niet per definitie een garantie voor succes. Want op het moment dat we merken dat het gras op is, moeten we ook nog de paaltjes overwinnen. De paaltjes staan dan voor ervaringen uit het verleden die ons geleerd hebben, dat het niet makkelijk is om buiten je comfortzone te gaan.

Overtuigingen

Door die ervaringen zijn er overtuigingen ontstaan die vast zijn gaan zitten in ons systeem. Ze houden ons tegen om in beweging te komen. Deze overtuigingen kunnen buitengewoon krachtig zijn. Voor het oog niet. De paaltjes zijn van plastic en het touwtje is echt heel dun. De paardjes hoeven niet eens kracht te zetten om uit te breken en toch doen ze het niet.

Kortom, het is goed om ons te realiseren hoe onze geest werkt. Bedenk voor jezelf welke paaltjes jij nog moet overwinnen. En bedenk dan ook dat ze van PLASTIC zijn. Ik weet zeker dat je dan makkelijker in beweging komt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden