Werken met een stagiair

Met regelmaat gebruik ik de uitspraak 1+1 = > 3. Nu hebben wij dat in de achterliggende tijd mogen ervaren door de samenwerking met onze stagiair waarbij1+1+1=>5. Helaas heeft ze vandaag afscheid genomen en gaat ze de schoolbanken weer in.

Delegeren

Delegeren, ik moet zeggen dat ik daaraan heb kunnen wennen. Dat is niet van de een op de andere dag gegaan. Zaken over durven laten aan anderen betekent dat je het volste vertrouwen moet hebben dat deze ook goed gedaan worden. Maar wat is het heerlijk om te merken dat er mensen zijn die zich echt kunnen committeren aan je bedrijf en zich ten volle in willen zetten. Dit gaat niet vanzelf. Door te investeren in je mensen en duidelijk te maken waarom zaken gedaan worden, wat de waarden van het bedrijf zijn en wat er van hen verwacht wordt, kan je je mensen helpen groeien in je bedrijf.  De verantwoordelijkheid en betrokkenheid maakt mensen pro-actief en kunnen ze steeds meer werk uit handen nemen en waarde aan je bedrijf toevoegen.

Als teamleider heb je natuurlijk een team om je heen. Maar kijk ook eens naar de mogelijkheden om je team uit te breiden met een stagiair. Financieel is dit aantrekkelijker dan een extra fte en in deze tijden kan dit argument zeker meewegen.

Uiteraard moet je wel willen investeren in een stagiair. Wat je zaait oogst je oftewel wat je erin stopt haal je er meestal weer uit. Wij hebben in het begin moeten investeren in onze stagiair om haar daar te brengen waar de bijdrage het grootst was. Wat was dit voor beide partijen een leerzaam project.

Toegevoegde Waarde

Wat is dan de toegevoegde waarde voor je medewerkers en met name degene die de stagiair gaat begeleiden? Allereerst zal de stagiair vragen stellen. Daardoor moeten medewerkers onder woorden brengen waarom ze doen wat ze doen. Vervolgens moet de stagiair van opdracht naar opdracht geloodst worden. De stagebegeleider uit je team moet dan een soort van leiding geven. Daar komen ook de volgende zaken bij kijken: hoe makkelijk laat je werkzaamheden los, hoe duidelijk kan je opdachten delegeren, hoe houd je iemand gemotiveerd en coach je iemand naar onafhankelijk pro-actief denken en eigenaarschap nemen. Dit soort zaken zijn voor de medewerker nuttig om te ervaren en kan een attitudeverandering geven ten aanzien van zijn eigen eigenaarschap, pro-actief denken, plannen en organiseren en visie hebben op zijn eigen taken en verantwoordelijkheden.

Daarnaast is het mooi om studenten de mogelijkheid te bieden mee te lopen en jouw team en organisatie te leren kennen. Een frisse blik van een buitenstaander kan jouw team lekker opschudden.

Eigen ervaring

Wellicht heb je zelf al ervaring met een stagiair of heeft je team daar ervaring mee. Graag horen we jouw ervaringen. Wat levert het op en wat heb je ervan geleerd? We lezen het graag in de reacties hieronder.

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden