Page content

Echt leiderschap!? Ik val aan….volg mij!!!

Echt leiderschap!? Ik val aan….volg mij!!!

Ik val aan…

 Volg mij!

We beginnen met de beruchte of beroemde woorden van Karel Doorman. Tenminste….Zijn die woorden zoals wij denken dat ze zijn? Was Doorman die leider? Welnee. Doorman was geen leider maar een slachtoffer van de omstandigheden die hem leider maakte. Karel Doorman wordt vaak geëerd omdat hij tijdens de Slag in de Javazee “Ik val aan, volg mij” zou hebben gezegd, wat erg dapper werd gevonden. De werkelijke toedracht is veel prozaïscher.

De ware toedracht

Op 27 februari 1942 om ongeveer vier uur ’s middags kregen de Japanse en geallieerde eskaders elkaar in zicht. Het geschut van de beide Japanse kruisers reikte echter verder dan het geallieerde geschut, en omstreeks vijf uur werd de Britse kruiser HMS Exeter getroffen. Twintig minuten later werd de Nederlandse torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer  getorpedeerd. Het schip explodeerde en brak in twee stukken. In het geallieerde eskader ontstond verwarring over de te volgen koers, onder meer doordat de Exeter nog maar op halve kracht kon varen en op eigen gelegenheid naar de haven Tangjung Priok wilde terugkeren.
Om aan deze verwarring een eind te maken zond Doorman aan alle schepen het sein All ships follow me. Daarmee gaf hij aan dat ze niet de Exeter, maar het vlaggenschip De Ruyter moesten volgen.

Leiderschap in het Nederlandse elftal

Prozaïsch. Of geboren door de omstandigheden? Of opgelegd? Of bekruipt je weleens de gedachte: Waarom moet ik dit spul hier sturen? Komt jouw boodschap aan? Tegen Australië  zag ik een Nederlands elftal spelen waarin op een bepaald moment de rede me ontging. Laten we wel wezen. Robben. Geweldige voetballer. Maar een leider zoals van Persie dat is? Nee! Maar waarom krijgt hij dan wel de aanvoerdersband nadat van Persie is gewisseld? Omdat hij naast zijn teamgenoot de meest aansprekende speler is? Is dat terecht? Ik kan me voorstellen dat resultaten tot de verbeelding spreken, maar ik zie niet in waarom iemand op grond van de prestaties die verricht worden door een team dan ook maar direct de eigenschappen van een leider krijgt toebedeeld.

leiderschap bij wk voetbalteam

Wat is de reden dat je leider bent?

Is de beste verkoper uit het team ook direct de aangewezen persoon om verkoopleider te worden van dat team? Dan rijst de vraag: Wat is de reden dat je leider bent? Is dat omdat prestaties inspireren? Of omdat jij je team dusdanig bespeelt dat je daadwerkelijk die leider bent. Ben je neergezet of heb je het voortouw genomen? We zien hierboven een wezenlijk verschil in het zijn en het gemaakt worden van een leider. Doorman leidde het konvooi wel in die slag, maar ging ten onder en werd postuum een leiderschap toebedeeld dat in werkelijkheid heel anders was. Robben werd leider gemaakt, maar was het aan hem te danken dat Depay die verlossende treffer maakte? Ik denk het niet. De debuutgoal werd geëerd in de pers. We zouden er een nieuwe kanonschutter bij hebben. Toch denk ik dat het duo van Persie en Robben beter functioneert omdat je aan de eerste ziet dat hij in dienst van het team kan spelen. Niet steeds maar voor die eigen goal willen, maar dat het team wint. De grote vraag is nu. Volgen ze jou als je “volg mij!” roept? Of ben je afhankelijk van je individuele prestatie?

Durf jij te reageren? Laat een reactie achter onder dit blog.

Hermien Dannenberg
Hermien is samen met Eva initiatiefneemster van de Teamleiders Academie. In de achterliggende jaren is Hermien bij verschillende organisaties betrokken geweest. Wat opviel was dat de leidinggevenden in het middenmanagement wel een steun in de rug konden gebruiken. Hermien is vooral bezig met de vraag: hoe kan je je als leidinggevende staande houden zowel richting je team als richting je eigen leidinggevende. Leiderschap is een onderwerp waar Hermien graag haar visie over geeft. Dit mondt uit in het begeleiden van teams en teamleiders, met als resultaat dat teams effectiever zijn gaan werken. En niet alleen effectiever, maar ook met meer begrip en plezier.

Comment Section

0 reacties op “Echt leiderschap!? Ik val aan….volg mij!!!

Plaats een reactie


*


Meer inspiratie opdoen?