Page content

Wijze les

Wijze les

‘How you do anything is how you do everything.’ Jaja, denk ik dan als ik zo’n spreuk voorbij zie komen. Echt niet. Maar goed, ik zal Hermien niet zijn om toch naar mijn eigen leven te kijken en te zien wat er nu klopt van deze spreuk of niet. En stiekem moet ik toegeven dat er een behoorlijke kern van waarheid in zit.‘Er viel genoeg op. Voor nu dit voorbeeld: Ik heb mezelf geleerd om te focussen en al mijn aandacht bij 1 ding te houden. Goed om te doen, maar soms heel onhandig. Als ik in de auto zit en er komt een lastige situatie aan en ik heb iemand aan de telefoon (let op, ik doe hier al 2 dingen tegelijk en dat gaat me overigens in de meeste situaties goed af), dan moet ik eerst die lastige situatie door en daarna kan ik mijn aandacht weer op het telefoontje richten. Als ik sta te koken en ik weet het recept niet helemaal precies, dan zorg ik eerst dat ik het recept voor het grootste gedeelte uitgevoerd heb en dan ga ik het gesprek aan. Het liefst zou ik natuurlijk net zoals in de tv-programma’s als een volleerd kok staan te koken en onderwijl ook nog een goed gesprek voerend.

Nu naar de business: daar gebeurt eigenlijk hetzelfde. Als ik heel druk bezig ben met de uitvoering van de opdrachten, dan vind ik het een uitdaging om ook nog met allerlei andere dingen bezig te zijn. Ergens zit mijn hoofd vol en ligt mijn focus bij een goede uitvoering. Toch gaan al die dingen gewoon door: de blogs moeten geschreven worden, een Twittercampagne moet bedacht worden, het netwerk moet bijgehouden worden: er komt zoveel meer kijken dan alleen het uitvoeren van de opdrachten.

Waar zit nu de uitdaging? De uitdaging zit in balans en werken in projecten. Focus is goed, maar te gefocust zijn zorgt ervoor dat je het groter geheel uit het oog verliest. Mijn werk verdelen in projecten helpt om per project te kunnen focussen en om alle ballen in de lucht te houden.

Ik ben aan het oefenen. Ik focus, dat is echt een kracht van mij en ik ben blij dat ik dat geleerd heb en tegelijkertijd hou ik in de gaten dat ik het grote geheel niet uit het oog verlies. Ik plan mijn projecten in. En af en toe oefen ik door Tetris te spelen en mezelf uit te dagen om vooruit te kijken en in 1 moeite te focussen en het groter geheel in de gaten te houden. Alleen diegenen die ook wel eens Tetris spelen, weten nu waar ik het over heb.

 

Eva Keblusek
Eva is samen met Hermien initiatiefneemster van de Teamleiders Academie. In de achterliggende jaren is Eva bij verschillende organisaties betrokken geweest. Wat haar opviel is dat mensen het zo lastig vinden om samen te werken. In plaats dat medewerkers en leidinggevenden gebruik maakten van de verschillen in mensen, werden de zaken die niet werkten benadrukt. Eva heeft er haar missie van gemaakt om leidinggevende en teams te laten zien hoe ze elkaars kwaliteiten kunnen benutten. Dit mondt uit in het begeleiden van teams en teamleiders, met als resultaat dat teams effectiever zijn gaan werken. En niet alleen effectiever, maar ook met meer begrip en plezier.

Comment Section

0 reacties op “Wijze les

Plaats een reactie


*


Meer inspiratie opdoen?