Hoe maak je een goede planning?

Een goede planning is belangrijk. Zonder planning blijft alles in je hoofd zitten en dat kost veel energie. Daarnaast is de kans dat er zaken tussendoor glippen groter en levert het een hoop stress op om alles op het laatst toch nog af te krijgen.

Hieronder geven we je praktische tips die je helpen bij het maken van een goede planning.

Projectplanning - wegzetten in de tijd

Plan per project of taak van achter naar voren.

Bepaal wanneer je het eindresultaat klaar wilt hebben en plan vervolgens tussendeadlines in voor de verschillende onderdelen die daarvoor nodig zijn. Zo zet je de dingen weg in de tijd en geeft je een overzicht voor de lange termijn planning.

Planning voor de week of dagplanning

  • Wees realistisch en zorg dat je je ook aan die planning kunt houden. Plan niet de hele dag vol want er zijn altijd ad-hoc klussen die tussendoor kunnen komen.
  • Start met het lastigste eerst. Dan heb je dat alvast gedaan en dat geeft heel veel energie!
  • Plan je werk in blokken. Wij bevelen de volgende type blokken aan:
    • Focus Tijd - geen interrupties toelaten. Je bent gefocust bezig met iets dat je volledige aandacht nodig heeft. Je wilt nu niet gestoord worden.
    • Flex Tijd – interrupties toestaan. Klussen die niet je volledige aandacht nodig hebben en waarbij je dus kort gestoord kan worden. Het is belangrijk dat je je niet hele dagen opsluit met Focus Tijd zodat je beschikbaar blijft voor je teamleden.
    • Relax Tijd. Om effectief te kunnen blijven werken is het belangrijk dat je ook je ontspanning neemt. Alsmaar door ploeteren, lunches overslaan, geen tijd meer hebben voor vrienden en familie leidt uiteindelijk tot een prikkelbaar en niet effectief  resultaat.

  • Bedenk bij ieder actie die je doet in hoeverre die belangrijk en urgent is en stel prioriteiten op grond van deze twee aspecten.

Hoe plan jij? Kijk welke van de hierboven genoemde handvatten je kan gebruiken. Probeer ze eens uit!

 

 
Reactie plaatsen