Durf jij uit te varen als leidinggevende?
25 maart 2014 

Durf jij uit te varen als leidinggevende?

Hoe vaak zoeken we niet de veiligheid van een haven op. Maar zijn we daarvoor bedoeld?

Toen we vorige week ons eerste webinar gaven bleken er toch zaken niet te werken die we in de voorbereiding wel gecheckt hadden. Het kan je terughoudend maken om nieuwe zaken uit te proberen. Je weet immers niet of je het perfect onder controle hebt.

Een van de deelnemers maakte na afloop de vergelijking met een schip. Hij schreef: Geweldig dat jullie uitgevaren zijn. Een schip is veilig in de haven, maar daar is een schip niet voor bedoeld.

Durf uit te varen

Uiteindelijk kom je er op je reis achter wat het schip allemaal kan, waar het toe in staat is en waar het niet toe in staat is. Door uit te varen ervaren we pas  ten volle de kwaliteiten en uitdagingen die er voor ons liggen. Afhankelijk van de situatie blijken zaken mee of juist tegen te vallen. We kunnen van tevoren van alles bedenken, maar we kunnen nooit op alles voorbereid zijn. Dat geeft ook niet. Door in het moment te schakelen leren we en weten we veel gerichter wat we de volgende keer anders moeten doen.

Verandertrajecten

Zo gaat dat ook met verandertrajecten. Op een gegeven moment moet je gewoon gaan en open blijven staan voor de signalen die je tijdens het proces opvangt om zo het resultaat te kunnen optimaliseren. Zonder uit te varen kom je nergens.

We hebben een organisatie geholpen met de implementatie van de gesprekkencyclus. Om een goede gesprekkencyclus te hebben, worden er veel formele zaken op touw gezet. Maar wat is nu belangrijk? Het is belangrijk dat de gesprekken gevoerd worden. Het is belangrijk dat de teamleider weet wat er bij zijn mensen leeft. Wie heeft welke ambities, welke  talenten en wensen. En ja, het is handig als er een 360 graden feedbacksysteem is en alle formulieren tip top in orde zijn, maar moet je daar altijd op wachten?

Wat is de uitdaging?

De uitdaging zit in het onderscheiden wat écht nodig is. Zonder zeilen zou ik ook de haven niet verlaten. Je moet je niet ergens te  overmoedig en onbezonnen in storten en de hele tijd roepen ‘het komt wel goed’. Uiteindelijk heb je dan niet alleen met een ontoereikend schip te maken maar ook met een muitende bemanning. Je moet je mensen voldoende kunnen meenemen en een relatief veilige omgeving kunnen bieden. Maar je hoeft ook niet alles tot in de puntjes uitgewerkt en uitgeprobeerd te hebben voordat je echt stappen gaat ondernemen. Dan kom je namelijk nooit die haven uit en zul je nooit andere oorden leren kennen.

Ken jij jezelf?

Ben jij die vooruitstrevende schipper die af en toe het anker vergeet, of ben jij diegene die liever nog een seizoen wacht om echt zeker te weten dat de wind en alle condities optimaal zijn om uit te varen.

We zitten allemaal anders in elkaar, gelukkig, en dat maakt dat we allemaal op een andere manier de uitdagingen oppakken en uitwerken. Ook onze teamleden zijn allemaal anders. Ieder heeft zijn eigen denkwijze. Ben jij een schipper die vol enthousiasme het ruime sop kiest zonder precies te weten waarheen dan zullen je mensen in de weerstand kunnen komen doordat zij wel alles eerst precies willen weten. Hoe beter jij je mensen kent, en jezelf, hoe beter je iedereen mee kan nemen in het proces.

Meer weten over de verschillende denkwijzes?

Kom dan naar ons Seminar De Denkwijzes.

En wil je ons schip zien varen? Schrijf je dan hier in voor ons eerstvolgende webinar.

We doen daar ook een aantrekkelijke aanbieding voor het seminar.

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden