Het is weer lente....vijf lentetips.
06 maart 2013 

Het is weer lente....vijf lentetips.

De laatste paar dagen is het heerlijk weer, echt voorjaar. Officieel is de winter afgelopen en zijn we de lente begonnen.

De geluiden en geuren van de lente, de warmte, het langere (zon)licht maken dat de meeste mensen zich lekkerder gaan voelen. Het is makkelijker om in de actiemodus te komen en geloof het of niet, mensen zijn vriendelijker en vrolijker.

Nu heb ik meestal niet zo’n last van de winter, maar wat ik wel merk is dat het een periode is van overdenking: je maakt de balans op, kijkt terug op het jaar, de behaalde resultaten en wat je voor ogen hebt voor het komende jaar.

De balans is opgemaakt en de plannen voor dit jaar zijn in ACTIE. En nu?

Vijf lentetips om optimaal te presteren.

 1.       Ga naar buiten!

Aangetoond is dat mensen minder fouten maken, sneller werken en minder afwezig zijn op hun werk als gevolg van licht (zie review uit 2004 in Lighting Res. Technol. 36,4 (2004) pp 255-269).

Ga bijvoorbeeld eens met de lunch niet in de kantine zitten maar loop even een rondje buiten. Even bewegen en de frisse lucht inademen helpt vaak om problemen meer positief en oplossingsgericht te benaderen.

2.       Houd een voorjaarsschoonmaak.

Soms moet er nog even puin geruimd worden voordat de trein echt op volle snelheid is. Hoe ziet je bureau eruit? Zijn alle stapels van 2012 gearchiveerd? Een opgeruimd kantoor zorgt voor een opgeruimd hoofd.

3.       Spreek doelstellingen af.

Weet jij wat je precies in 2013 wilt bereiken? En weet je team dat? Zijn de planningen rond? Weet je ook HOE je je doelstellingen voor 2013 kan gaan realiseren? Zijn alle voorbereidingen getroffen of weet je wanneer die getroffen gaan worden? De vogels zijn bezig met hun nesten. Zij bereiden zich voor op de toekomst. Heb jij al doelstellinggesprekken met je team gevoerd? Zorg dat in het eerste kwartaal alles op de rit staat voor de rest van het jaar.

4.       Houd je aan je beloftes.

Er is niets zo frustrerend als jezelf zaken beloven en het dan niet doen. Aan het begin van het jaar hebben mensen vaak allerlei goede voornemens die voordat het lente is alweer overboord gegooid zijn. Laat je niet gek maken door de waan van de dag en blijf je richten op de grote lijn en dat wat je uitgezet hebt voor dit jaar. De handdoek in de ring gooien kan altijd nog. Als je tot de lente hebt vastgehouden aan je voornemens heb je een veel grotere kans dat dat je de rest van het jaar ook gaat lukken. 

5.       Beloon jezelf voor je resultaten.

De beste bemoediging en motivatie is een positieve terugkoppeling te krijgen op je acties. Behaal je je resultaten, zorg dan dat je dat herkent en vervolgens ook erkent. Door het daarna te belonen anker je voor jezelf de overtuiging dat je succesvol bent en resultaten kan behalen. Dat geeft weer nieuwe energie om verder te gaan en door te gaan op de positieve weg. Behaal je je resultaten niet of valt het resultaat tegen, kijk dan wat je anders had kunnen doen en zorg dat je leert van je ervaringen uit het verleden. Weet dat er steeds weer nieuwe kansen komen, ieder jaar is het weer lente.

En wat is geen heerlijkere beloning dan te genieten van het mooie lente weer? Boek een weekendje weg. Naast FOCUStijd en FLEXtijd is het ook belangrijk zo nu en dan aan de RELAXtijd te denken en te investeren in je omgeving en de mensen buiten je werk om.

Nog meer tips? Deel ze met ons!

 

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden