Inspiratieblog – Pomodorotechniek
01 september 2021 

Inspiratieblog – Pomodorotechniek

De kookwekker

In de tijd dat we college gaven aan de Hogeschool van Arnhem over De Denkwijzes moesten we ook de verwerkingsopdrachten nakijken die de studenten kregen. Om ervoor te zorgen dat ik gefocust aan de slag was, zette ik mijn kookwekker op 30 minuten en daagde ik mezelf uit om 3 verslagen per 30 minuten te doen. En dan niet schuin lezen, maar 3 verslagen met opmerkingen in de kantlijn waar de student zijn of haar voordeel mee zou kunnen doen.

Deze werkwijze heb ik me eigen gemaakt toen ik in mijn studietijd werkte als docent Nederlands. Ik was enthousiast en gepassioneerd en wilde dat de leerlingen echt goed werden in schrijven. Dat betekende ook heel wat opdrachten en nakijkwerk. Iets waar leerlingen in het moment niet zo blij mee waren, maar achteraf vertelde een leerling trots: “Ik ben de enige van de studiegroep die kan schrijven.’ DAT nakijken ging niet altijd even goed. Er zijn heel wat avonden geweest dat ik pas om 20.30 de moed vond om me door de stukken te worstelen. Maar door de focustechniek werd ik er steeds beter in. Daarbij gaf het me een gevoel van trots als ik de focus kon houden.

De pomodorotechniek

Nu weet ik hoe ze die techniek noemen: pomodorotechniek. En nu ik even google op pomodorotechniek begrijp ik dat deze techniek al sinds 1980 er is en dat deze techniek bedacht is door Francesco Cirillo. Op de gelijknamige website kan je nog meer informatie vinden. Francesco baalde er op een bepaald moment van dat hij telkens gestoord werd. Hij pakte toen de eerste beste kookwekker die hij voor handen had en die zag eruit als een pomodoro oftewel een tomaat. Hij zette die wekker op 25 minuten, precies de tijdspanne  waarin hij een klus kon wegwerken en iedereen op kantoor wist dat hij even niet gestoord wilde worden.

Ken jij de pomodorotechniek en werkt die voor je? Of heb jij je door de tijd iets anders eigen gemaakt waarvan je de theorie later ontdekte? Ik vraag dit omdat ik het zo prachtig vind dat we als mens heel vaak zelf al WETEN en dat het een kwestie is van bewust worden en toepassen. Welke technieken paste jij al onbewust toe? Deel het door te reageren. Wij zijn benieuwd!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden