Leuke wetenswaardigheid – verbaal – non-verbaal
19 januari 2012 

Leuke wetenswaardigheid – verbaal – non-verbaal

Hoeveel procent van de communicatie is non-verbaal? Put voordat je verder leest de cijfers eens uit je geheugen.

Als trainer heb ik al heel vaak de cijfers gegeven zoals ik ze zelf geleerd heb. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat de cijfers mij niet logisch voorkwamen, maar dat ik die twijfelgedachte niet uitgezocht heb.

En, heb jij de cijfers in je hoofd? Dan zal ik verklappen welke cijfers ik zelf in mijn hoofd heb. Ik heb geleerd dat slechts zeven procent van de communicatie bestaat uit de woorden die iemand spreekt. De rest is dan non-verbaal. En, dat is niet waar las ik in Mensen kijken voor gevorderden.

De bovengenoemde cijfers komen uit het onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Albert Merhabian. Helaas zijn deze cijfers heel vaak verkeerd uitgelegd. Alleen als iemands woorden tegenstrijdig zijn met zijn lichaamstaal, vertrouwen mensen meer op de non-verbale aspecten van de boodschap. In dat geval is 93 procent inderdaad non-verbaal: 55 procent van de communicatie wordt dan bepaald door de gezichtsexpressie van de spreker en 38 procent door zijn intonatie, stembuiging en andere geluiden.

Als de woorden en lichaamstaal met elkaar in overeenstemming zijn, dan zijn de woorden minstens even belangrijk.

Ik ben blij dat ik deze informatie tegenkwam. Klinkt heel wat logischer, toch?

Over de schrijver
Inga
Door

Inga

op 31 Mar 2012

Hallo, MIsschien vind je mijn blog over De Eerste Indruk ook wel interessant (laatste blogpost op www.winningimage.nl. Het bestaat uit veel meer aspecten, maar geldt alleen voor de eerste paar minuten van een eerste ontmoeting. De woorden van Merhabian zijn inderdaad uit verband getrokken.

Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden