Veranderen vereist actie

De impact van trainingen is soms minder dan men graag zou willen zien. Hoe komt dat toch? Ook al zijn we bereid te leren en zien we het nut in van de inzichten die we opdoen, de volgende stap die cruciaal is om andere resultaten te bereiken wordt vaak niet gedaan en dat is: toepassen!

Van inzicht…

Laatst was ik deelnemer aan een seminar waarin dat heel duidelijk werd aangetoond. De trainer vroeg ons iets met onze andere hand te schrijven. Vervolgens legde hij uit wat het voordeel was om dat zo nu en dan te doen: door even beide handen te trainen heb je altijd een back up. Tevens wordt je creatieve brein geprikkeld doordat je ineens bewuster moet schrijven en dit niet meer op de automatische piloot kan doen. Hij vertelde dat mensen die zich aanwendden met beide handen te schrijven betere resultaten kregen en sneller vaardigheden ontwikkelden.

De groep beaamde dat het een waardevolle tip was en de training ging verder.

Even later vroeg hij ons een telefoonnummer te noteren. Wat denk je? Hoeveel deelnemers hadden deze opdracht met hun andere hand gedaan? Inderdaad niemand! We krijgen een inzicht, denken ‘oh dat is een goed idee, dat moet ik eens gaan doen’ en vervolgens komt dat ‘eens’ nooit meer. De waan van de dag neemt ons over en we doen de dingen zoals we ze altijd al hebben gedaan.

Dit levert geen verbetering op of andere resultaten op. Einstein had het al goed gezien: zolang je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Om dus andere resultaten te krijgen zul je iets anders moeten DOEN.

…naar actie!

Natuurlijk is hier een oplossing voor, zij het geen makkelijke: discipline! Neem je bewust voor de inzichten daadwerkelijk om te zetten in acties. Zodra je namelijk de resultaten gaat zien is het volhouden een stuk gemakkelijker. Vaak is er echter niet direct resultaat te zien, dus geef niet te snel op en blijf volhouden. Alle begin is moeilijk. Denk maar aan het in beweging krijgen van een steen. In eerste instantie moet je hard duwen en lijkt er geen beweging in te komen, maar uiteindelijke gaat het steeds makkelijker en kost het steeds minder energie om de steen rollend te krijgen en te houden.

Wat hierbij kan helpen is het volgen van een traject in plaats van een eenmalige training. Door het uitvoeren van tussentijdse opdrachten en het terugkerend reflecteren op je inzichten en de resultaten die je hebt behaald, blijf je in het momentum en is de motivatie om daadwerkelijk in actie te komen een stuk hoger. Het horen van de resultaten van anderen motiveert om zelf ook aan de slag te blijven en het delen van de successen en valkuilen geeft extra inzichten en helderheid over hoe je eigen uitdagingen aan kan pakken.

Teamleiders Academie offline

Dat is dan ook de reden dat we in 2013 willen starten met een Teamleiders Academie waarbij we in verschillende modules werken aan alles waar een teamleider mee te maken heeft. Met daarin vooral de focus op toepassen van het geleerde.

Welke onderwerpen zou jij in zo’n Teamleiders Academie behandeld willen zien?

We horen het graag!

 

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Miriam
Door

Miriam

op 07 Dec 2012

Goed om te horen dat jullie een traject gaan starten. Mij helpt het wel altijd als ik samen met anderen mee kan in een gezamenlijke flow. Een soort stok achter de deur om een actie toch te doen terwijl je hem misschien anders zou uitstellen. Mijn ervaring is ook dat je beperkende overtuigingen kunt hebben op onbewust niveau waardoor je bepaalde acties maar blijft uitstellen. Gaan jullie hier ook aandacht aan besteden? groeten Miriam

Eva Keblusek
Door

Eva Keblusek

op 18 Dec 2012

Beste Miriam, De kracht van een traject is dat je tegen zaken aan gaat lopen die je gedurende het traject kan aanpakken. Op het moment dat blijkt dat je vastloopt of in oude gedragingen blijft hangen, gaan we wel kijken wat hier nu aan ten grondslag ligt. Een deel van die soms onbewuste overtuigingen zijn ook te verklaren met ons model van de Denkwijzes. Hier gaan we zeker uitgebreid op in tijdens het traject. groet, Eva

Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden