Waarom of Hoe?

Je kent het vast wel. Je moet een stuk schrijven, een plan van aanpak, een notitie en je neemt maar niet de tijd om ervoor te gaan zitten. Je weet niet waar je moet beginnen, je bedenkt voor jezelf dat schrijven niet je ding is of je hebt het idee dat je nog veel meer informatie moet verzamelen.

Niets menselijks is ons vreemd. Vandaag zou ik een blog schrijven, nou eigenlijk al de hele week, maar het ontbreekt me aan inspiratie. En wat was mijn natuurlijke reactie? Heel hard aan de slag met allerlei klusjes die ook nog gedaan moesten worden.

Maar de druk in mijn achterhoofd bleef. Dat blog moet immers geschreven worden?  Zitten en gewoon doen helpt uiteindelijk het beste. Zie hier mijn blog.

 

Waarom-vragen

Ik ben er eens op gaan letten: welke gedachten spelen door mijn hoofd op die momenten dat ik stagneer? Het zijn vooral de ‘waarom-gedachten’. Sommige ‘denkers’ stellen eerder de ‘waarom-vraag’ dan andere denkers. De ene denker denkt nu eenmaal meer na dan de andere, waardoor heel natuurlijk de ‘waarom-vraag’ boven kan komen.

Waarom lukt het niet, waarom doe ik het niet zus of zo en waarom gaat het niet sneller?

In de waarom-vraag schuilt een verkapt oordeel. Zeker als iemand anders de  vraag aan je stelt, dan krijg je de neiging om een verklaring te geven. Dat geldt ook als we onszelf die vraag stellen. De ‘waarom-vraag’ kan soms antwoord geven op een achterliggende reden waardoor we snappen dat iets is zoals het is, maar zelden lost het daadwerkelijk iets op. Je blijft ‘hangen’ in het analyseren van de situatie.

 

Hoe-vragen

Veel beter is het om jezelf de vraag te stellen HOE. In het ‘hoe’ schuilt verkapt de belofte dat er een manier is om een oplossing te creëren, ook al weet je die nog even niet. Een ‘hoe-vraag’ dwingt je gedachten om naar voren te kijken en naar een oplossing te zoeken in plaats van terug te denken en een verklaring te vinden die je een excuus geeft om te blijven zitten waar je zit. Met een ‘hoe-vraag’ in je hoofd is de kans dat je aan de slag gaat en eruit komt een stuk aannemelijker. Hoe zorg ik ervoor dat ik wel inspiratie krijg? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het wel gaat werken? Ons denken is erop gericht antwoorden te vinden. Bij het stellen van een ‘hoe-vraag’ wordt onze creativiteit getriggerd en krijgen we energie. Het probleem verandert in een uitdaging.

 

Hoe doe jij dat? 

Welke ‘hoe-vragen’ zou jij jezelf willen stellen? Welke ‘waarom-vragen’ stel je jezelf wellicht nu? In welke processen stagneer je? Hoe zorg je ervoor dat je daar weer uitkomt?

Op de ‘hoe-vraag’ hoe niet te stagneren tijdens het schrijven van een blog hebben wij ons antwoord gevonden. De een start met schrijven en laat uit zijn pen rollen wat er komt en de ander loopt het verhaal door op consistentie en taal. Vandaag de dag zijn onze blogs vaak een co-productie van de een die de voorzet geeft en de ander die de bal inkopt. Wat is het toch heerlijk om samen te werken!

Hoe zorg jij ervoor dat je niet blijft hangen in die opdrachten of klussen die je lastig vindt? Deel je tips en inzichten onderaan deze pagina door je reactie te geven.

 

 

Over de schrijver
Eva Keblusek is vanuit de wetenschappelijke onderzoekswereld overgestapt naar het geven van trainingen en delen van haar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke groei, communicatie en leiderschap. Hier ligt haar passie en kracht. Naast psychotherapie heeft ze verschillende trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en leiderschap en blijft ze zich ontwikkelen. Inmiddels heeft ze ruim 10 jaar ervaring opgedaan bij verschillende organisaties zowel bij profit- als non profit instellingen. Sinds 2014 heeft ze binnen de zorg teams begeleidt in hun ontwikkeling naar zelfstandige, vitale en zelforganiserende teams.
Reactie plaatsen

21 Tips voor Teamleiders.

Direct met je inschrijving ontvang je ons gratis e-boek 21 Tips voor Teamleiders. Hierin geven wij je een aantal tips ter inspiratie voor jouw leiderschap op het gebied van:
50%
E-boek: 21 Tips voor Teamleiders
E-book downloaden